h

SP steunt stakende buschauffeurs

21 oktober 2022

SP steunt stakende buschauffeurs

Foto: Petra Coret

Ook vandaag kwamen de buschauffeurs en de vakbond weer bijeen in het Van der Valk Hotel te Middelburg. Leden van SP Midelburg ( Sylvia Tuinder, Frans Knol ), SP Schouwen-Duiveland ( Max Broersen ) en SP Vlissingen ( Olga Penraat, Petra Coret ) kwamen langs om aan te geven dat wij achter de deze actie staan en hadden taarten meegenomen.

Buschauffeurs in het streekvervoer leggen deze week op 19, 20 en 21 oktober het werk neer. Ze eisen o.a. van hun werkgever een fatsoenlijke cao en ze voeren actie tegen de afbraak van het openbaar vervoer.

De chauffeurs vinden het ontzettend vervelend voor de reiziger, maar deze staking komt echt door de weigerachtige opstelling van de werkgevers om tot een eerlijke cao te komen.

Foto: SP Middelburg

De inkrimping van het openbaar vervoer die op dit moment gaande is zit de chauffeurs heel erg hoog. Ze maken zich ernstige zorgen en vragen zich af of men wel in de gaten heeft hoe de provincie Zeeland om moet gaan met de verliezen van de buslijnen of het inkrimpen van de buslijnen. Wat daar de gevolgen van zijn!

Wat we vanmorgen veel hoorden is dat we niet net als bv Amsterdam of Rotterdam naast de bussen ook nog gebruik kunnen maken van de tram of de metro! Als er nu een lijn weg is dan blijft deze weg !

Zonder goed openbaar vervoer staat het land stil!

 

OPENBAAR VERVOER WORDT UITGEHOLD

Door heel het land springen SP'ers op de bres voor de stakers in het openbaar vervoer. Na jaren van verslechterde arbeidsvoorwaarden vindt de SP het dan ook niet meer dan logisch dat het werk nu wordt neergelegd. En de SP steunt dit van harte, want werkgevers weigeren de hoge werkdruk en het ziekteverzuim aan te pakken.

Terwijl we dagelijks geconfronteerd worden met hoge inflatiecijfers, blijven de lonen fors achter. Door flexibilisering en het asociale aanbestedingscircus wordt het openbaar vervoer steeds verder uitgehold. Om hoogwaardig openbaar vervoer te kunnen leveren is het juist zeer belangrijk dat vaste contracten en werkbare roosters de standaard worden.

Voor de SP bewijst de staking daarom opnieuw dat marktwerking in het streekvervoer faalt en dat het openbaar vervoer weer een publiek goed moet worden. Wij zien daarom graag dat er een eerlijker systeem komt waarbij de overheid weer verantwoordelijkheid neemt en duidelijke kaders stelt aan uitvoerders. Goede arbeidsvoorwaarden zijn daarin een essentieel onderdeel, evenals vervoer van hoge kwaliteit en goede bereikbaarheid.

Reactie toevoegen

U bent hier