h

SP ongerust over bevallingszorg op Walcheren

2 december 2006

SP ongerust over bevallingszorg op Walcheren

De fractie van de SP in de Tweede Kamer maakt zich grote zorgen over het verdwijnen van de thuisbevallingen op Walcheren. Kamerlid Kant heeft minister Hoogervorst (VVD, Volksgezondheid, Welzijn en Sport) gisteren om opheldering gevraagd.

,,Ik heb dit vaker gezien. Dit loopt meestal uit op de sluiting van een ziekenhuislocatie.’’ Kant wil van Hoogervorst weten wat zijn reactie is op de berichten dat straks als gevolg van de samenwerking tussen het Ziekenhuis Walcheren en de Oosterscheldeziekenhuizen geen thuisbevallingen meer mogelijk zijn op Walcheren. Het ziet er namelijk naar uit dat het Vlissingse ziekenhuis in de toekomst niet meer 24 uur per etmaal een vrouwen- en kinderarts in huis heeft. ,,Ik wil gewoon niet dat dit gebeurt’’, zegt Kant.

Ze vraagt de minister of hij ook vindt dat de bereikbaarheid van de zorg op Walcheren in het geding is. Verder is ze benieuwd of er plannen zijn nog meer ziekenhuisafdelingen op één locatie te concentreren.

,,Door dit soort ingrijpende wijzigingen verandert het zorgaanbod zodanig dat het in strijd is met de toelating van het ziekenhuis. Hoogervorst zegt van niet, maar ik vind dat wel. ’’ Kant wil de kwestie over twee weken aankaarten tijdens het debat over de begroting van VWS. Ze overweegt de Kamer dan via een motie om een uitspraak te vragen over de samenwerking tussen de Zeeuwse ziekenhuizen.

De Walcherse verloskundigen hebben gisteren laten weten niet te vertrouwen op de inspraak die directeur S. Simons van de Oosterscheldeziekenhuizen hun heeft beloofd. Volgens hen worden ze pas kort voor de aangekondigde voorlichtingsbijeenkomst op dinsdag 12 december gehoord. In een persbericht geven de verloskundigen aan zich ’flink in de maling genomen’ te voelen door de raden van bestuur. Ze betitelen hun inspraakmogelijkheid als een ’wassen neus’.

door Ernst Jan Rozendaal {PZC}

U bent hier