h

SP onthult oplossing voor de miljonairsschaamte

8 februari 2020

SP onthult oplossing voor de miljonairsschaamte

Foto: SPVlissingen / Petra Coret

SP onthult oplossing voor schaammiljonairs. De groeiende ongelijkheid neemt wereldwijd steeds grotere vormen aan. De allerrijkste op onze planeet zijn ook in 2019 met elkaar veel rijker geworden, dit terwijl de allerarmste er maar een klein beetje en soms helemaal niets op vooruit zijn gegaan. Ondertussen betalen de multinationals en multimiljonairs steeds minder belasting, via allerlei malafide constructies met brievenbusfirma’s in diverse belastingparadijzen waaronder Nederland.

Alle grote wereldproblemen zorgen voor een tegenreactie. Het klimaatprobleem heeft ons vliegschaamte geïntroduceerd en de vermogensongelijkheid zorgt voor een nieuw fenomeen miljonairsschaamte. Wij als de SP denken graag lokaal en in oplossingen en daarom zal de SP onze oplossing voor de miljonairsschaamte onthullen!

Dit gebeurt op 8 februari om 13:00u, op de boulevard Bankert voor de voormalige zeevaartschool.

Foto: SPVlissingen / Petra Coret

Afdelingsvoorzitter Olga Penraat : " Welkom aan alle aanwezigen en belangstellenden.

De NOS kopte in November vorig jaar: ¨Allerrijkste weer rijker, recordaantal miljardairs in Nederland¨. Dit n.a.v. de jaarlijkse quote 500, waarin werd voorgerekend dat de rijksten 500 mensen in Nederland er met 10% op vooruit waren gegaan in één jaar tijd. Wereldwijd zijn de verschillen gigantisch, de rijksten 1% van de bevolking bezitten samen meer dan de overige 6,9 miljard inwoners op aarde en de ongelijkheid neemt toe als we geslacht en afkomst in de vergelijking meenemen. De 22 rijkste mannen op aarde bezitten bijvoorbeeld meer dan alle vrouwen in Afrika bij elkaar.

Tegelijkertijd wordt er geconstateerd dat er steeds minder belasting betaald word, de globalisering heeft er toe geleid dat bedrijven en de allerrijkste via slimme constructies steeds minder belasting betalen. Zo kwam, ook vorig jaar, naar buiten dat een multinational als Shell via de soepele fiscale regels geen winstbelasting betalen. Dit terwijl bij de gewone mensen de blauwe envelop gewoon jaarlijks op de mat valt en diezelfde belastingdienst zonder zorgvuldig onderzoek de noodzakelijke toeslagen zonder omkijken stop zet.

De wereld staat voor een reeks grote uitdagingen, het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen, het opvangen van de gevolgen van klimaatverandering, waaronder in de toekomst miljoenen klimaatvluchtelingen en dat terwijl de sociale onrust door de groeiende ongelijkheid toe zal nemen. Voor de SP is het allang duidelijk dat de allerrijksten hieraan een belangrijk steentje bij moeten dragen, dit kan het beste via belastingen!

Als gevolg van de toename van de ongelijkheid is er een nieuw fenomeen onstaan, schaammiljonairs!  ¨Ik heb rijkdomschaamte¨ kopte Linda de Mol in de december editie van de Linda! Dat dit fenomeen niet op zichzelf staat bleek wel uit het bericht dat Jiulian Richer, een britse miljonair, afgelopen jaar al zijn vermogen weggaf uit frustratie over de wereldwijde armoede. Onze conclusie luidt: Belasting betalen is uit, filantropie is in!

En daarom hebben wij een simpele en doeltreffende oplossing gevonden. Inmiddels is het gemeengoed dat overal in buurten en dorpen kleine ruilkastjes verschijnen. Hierin delen mensen boeken, eten, spullen! Een voorbeeld van echte onderlinge solidariteit.

Daarom biedt de SP Vlissingen u hierbij de schaambank aan! Hierin kunnen de miljonairs van Nederland, nadat ze onze prachtige boulevard hebben bezocht, een storting doen in de schaambank. Ongetwijfeld dat iemand die het geld beter kan gebruiken van uw solidariteit gebruik zal maken!

Foto: SPVlissingen / Petra Coret

Dus totdat de SP het voor het zeggen krijgt en de allerrijksten belasting gaan betalen. Zeggen wij tegen Linda de Mol en andere, kom langs in Vlissingen en stort een fors bedrag uit solidariteit in de schaambank! Of beter, stem volgende keer SP en laat uw schaamte gewoon varen!"

De eerste miljonair maakt gelijk gebruik van onze schaambank.

Reactie toevoegen

U bent hier