h

Niemand in de vrieskou buiten laten slapen!

21 februari 2014

Niemand in de vrieskou buiten laten slapen!

moeten meer nachtopvangplaatsen voor dak- en thuislozen komen en de doorstroom naar zelfstandig wonen moet veel sneller.

Aanleiding  is het bezoek dat de SP afgelopen maand aan het Witte Huis in Vlissingen heeft gebracht.

In de nachtopvang heeft het Witte Huis plek voor tien mensen. Dat betekent dat mensen die dakloos zijn, soms toch buiten moeten slapen. Alleen wanneer de temperatuur onder het vriespunt komt, of de gevoelstemperatuur onder -5 graden komt, is de organisatie verplicht om iedereen een slaapplek te geven.

"Ze zijn hartstikke blij met de zachte winter, want zodra het koudebeleid ingaat is het altijd passen en meten om overal extra veldbedden te plaatsen. Soms is er een verdubbeling van het aantal slaapplaatsen", licht een zorgverlener toe.

Het tekort aan bedden in de nachtopvang komt niet alleen doordat er meer daklozen zijn dan plaatsen, de bedden blijven ook nog te lang bezet. Overdag kunnen mensen terecht voor hulp om hun leven weer op orde te krijgen. Vaak betekent dat inschrijven bij de gemeente en het aanvragen van een bijstandsuitkering. Maar daar moet je dan 4 tot 8 weken op wachten, terwijl die doorstroom juist zo snel mogelijk moet gaan.

Uiteindelijk is dat ook goedkoper, doordat mensen sneller weer zelfstandig kunnen wonen, eventueel met begeleiding. Wij hopen dat de Zeeuwse gemeenten, die met z’n allen verantwoordelijk zijn voor zorg en welzijn, wakker worden geschut want de nachtopvang is zoals het nu geregeld is niet toereikend.

Dit alles was voor de SP Vlissingen reden genoeg om er vragen over te stellen in de raad.

Reactie toevoegen

U bent hier