Tienpuntenplan krimpende bevolking van Zeeland
Tienpuntenplan krimpende bevolking van Zeeland
Zeeland moet de bevolkingafname serieus nemen door minder te bouwen en meer te investeren in de leefbaarheid van kleine kernen en buurten.
De SP heeft zich tijdens een regiocongres in Goes als eerste politieke partij in Zeeland uitgesproken over de beste koers bij krimp en die samengevat in tien aanbevelingen. De aanbevelingen zijn opgetekend namens de SP in Zeeland door Floor van Lamoen, voorzitter van de SP afdeling Goes. Ze verschenen in de PCZ van 2 mei 2009.
1. Erken de krimp
De bevolking van Zeeland zal krimpen. Want er sterven de komende decennia meer mensen dan er geboren worden. We moeten niet krampachtig proberen het tij te keren. Het is niet te verwachten dat een door de provincie betaalde “glossy” bij de Volkskrant de krimp kan stuiten.
2. Keer dreigende verpaupering
De woningmarkt zal snel te lijden hebben onder de krimp. Er zullen straten komen waar een deel der huizen leegstaat en verpaupering dreigt. Dan is herstructurering en uitdunning noodzakelijk. Maar wel op kleine schaal, zodat mensen in hun buurt kunnen blijven en sociale verbanden in stand blijven. Leegstaande bedrijfspanden moeten nuttig herbestemd worden.
3. Bouw niet voor leegstand
Er moet streng gekeken worden of uitbreidingsplannen noodzakelijk zijn voor de woningbehoefte. Bovendien moet ruimte die door herstructurering vrijkomt, benut worden voor inbreiding. Wat er gebouwd wordt, moet vooral voor ouderen bestemd zijn, want juist die groep zal sterk groeien.
4. Beperk de bedrijventerreinen
Door afname van het aantal werkenden, neemt ook de behoefte aan nieuwe bedrijven af. Er zijn nog veel lege plekken op bedrijventerreinen, terwijl gemeenten toch plannen maken voor nieuwe, en elkaar beconcurreren met gunstige vestigingsvoorwaarden. Zo vangen ze elkaar vliegen af, maar Zeeland als geheel is daar niet mee gediend.
5. Rijk: faciliteer krimp
Het opvangen van de krimp kost een gemeente geld, terwijl ze vanwege de daling van het inwonertal juist minder geld van het rijk krijgt. Het is noodzakelijk dat het rijk financieel bijspringt om de krimpproblemen op te helpen vangen.
6. Behoud de basisschool
In krimpende kernen dreigen basisscholen gesloten te worden doordat er te weinig leerlingen zijn om aan de huidige minimumnorm te voldoen. De SP meent dat een school de leefbaarheid van een kern versterkt. Daarom moet een kleiner aantal leerlingen mogelijk zijn, zolang de onderwijskwaliteit er niet onder lijdt.
7. Houd kernen leefbaar
Een krimpende bevolking brengt ook een krimpend aantal voorzieningen met zich mee. Voor een dorp zijn de laatste winkel, het postagentschap en de bibliobus belangrijk. De inwoners moeten zoveel mogelijk gesteund worden bij het instandhouden van die voorzieningen. Gemeenten kunnen dat door subsidie te geven, woningcorporaties kunnen dat als ruimtebeheerder.
8. Zorg voor de zorg
Het groeiend aantal ouderen veroorzaakt een toenemende zorgvraag. De SP pleit daarom voor het stimuleren van zorgopleidingen in de provincie. Gemeentes moeten mantelzorgers ondersteunen en stimuleren, maar zonder daarbij de professionals te verdringen. Bovendien krijgen kinderen die voor hun ouders willen zorgen een vergunning om op eigen erf een zogenaamde ‘Kant-woning’ te bouwen.
9. Maak OV gratis voor 65+
Voor ouderen is het vaak moeilijk om van eigen vervoer gebruik te blijven maken. Daarom moet openbaar vervoer gratis worden voor mensen vanaf 65 jaar. Zo kunnen zij van voorzieningen buiten de eigen kern gebruik blijven maken en toch in hun eigen huis en vertrouwde omgeving blijven wonen zonder sociaal geïsoleerd te raken.
10. Organiseer solidariteit
De krimp is niet gelijk over Zeeland verdeeld. De SP pleit daarom voor georganiseerde solidariteit in de provincie door het oprichten van een structureringsfonds. Provincie en (nog niet krimpende) gemeenten storten daarin geld voor voorzieningen die noodzakelijk zijn in kernen die hard getroffen worden door krimp.
Met deze tien punten kunnen we de krimp te lijf én profiteren van de kansen die hij ook met zich meebrengt. Want dankzij de krimp komen de rust en het open landschap niet verder onder druk te staan. Als de kernen leefbaar worden gehouden en een goed netwerk van openbaar vervoer wordt gegarandeerd, blijft Zeeland een zeer aantrekkelijke provincie om te wonen, te werken en te recreëren.