h

Rob Zomer: "Fusie in Zeeland gaat door" - "Ik vervul de rol van bestuurder die een moeilijk proces moet leiden"

17 februari 2009

Rob Zomer: "Fusie in Zeeland gaat door" - "Ik vervul de rol van bestuurder die een moeilijk proces moet leiden"

Voorzitter van de raad van bestuur van het ziekenhuis Walcheren Rob Zomer kondigde 16 februari zijn vertrek aan, nadat bonden en personeel het vertrouwen in hem opzegden. Na de persconferentie, waar ook zijn beoogde fusiepartner Hans Simons zijn vertrek bekendmaakte, kijkt Zomer terug op roerige tijden, maar liever naar de toekomst van de Zeeuwse ziekenhuizen. ‘Een nieuwe lente, een nieuw geluid.’

Het persbericht over uw vertrek meldt dat u voorwaarden heeft gesteld om toe te treden tot het fusiebestuur. Daar kunnen de ziekenhuizen niet aan voldoen. Welke voorwaarden waren dat?
“Ik kan beter geen antwoord geven op die vraag”, lacht Zomer. “Maar serieus, we staan aan de vooravond van de fusie, dan is het beter een stapje opzij te doen. We moeten voorwaarts. Daarom kan ik beter geen verdere uitleg geven over mijn voorwaarden.”

Had u – terugkijkend – iets op een andere manier gedaan?
“Nee. Ik zou het precies zo hebben gedaan. Ik heb ingezet op een fusie en die gaat door. Dat moet.”

Moet dat ook omdat de ziekenhuizen er financieel slecht voor staan?
“Het ligt genuanceerder. Het ziekenhuis in Walcheren staat in het groen; de Oosterscheldeziekenhuizen staan in het rood. Na de fusie hebben zij gezamenlijk een eigen vermogen van 0 euro. Maar dat is tijdelijk en wij kijken altijd eerst naar de kwaliteit van zorgverlening. Dat is het belangrijkste.”

Er klonk een applaus toen het nieuws bekend werd gemaakt. Raakt dat u persoonlijk?
“Dat ging om het bericht, niet om de persoon. Ik vervul de rol van bestuurder die een moeilijk proces moet leiden. Daar komen ook veel emoties bij kijken. Kijk, er zullen altijd mensen zijn die het niet eens zijn met de verandering waaraan ik heb gewerkt. Er zullen altijd mensen zijn die beweren dat het vroeger allemaal beter was.”

Ook vanuit de vakbonden klonk toch stevige kritiek.
“Klopt, maar de bonden kletsen maar wat. Die winnen zieltjes en kennen de feiten niet. Ze roepen wel een hoop, maar je mag toch een grotere verantwoordelijkheid verwachten van deze belangrijke organisatie die opkomt voor medewerkers.”

Lees het hele artikel op:
http://www.zorgvisie.nl/specials/management/Ik-vervul-de-rol-van-bestuur...

(Bron: Zorgvisie, Nico van Wijk - 17-02-2009)

U bent hier