h

Kamervragen SP inzake de aanstelling van dhr. Vierhout

23 februari 2009

Kamervragen SP inzake de aanstelling van dhr. Vierhout

Vragen van de leden Van Gerven en De Roos (beiden SP) aan de minister van Volksgezondheid, welzijn en sport over het aanstellen van de heer V. als interimbestuurder bij het ziekenhuis Walcheren:

1. Wat is uw reactie op het aantrekken van de heer V. als interimbestuurder bij het ziekenhuis Walcheren door de Raad van Toezicht van het ziekenhuis?
2. Bent u/uw ministerie op enigerlei wijze betrokken geweest bij het aantrekken van de heer V?
3. Had u hier voorkennis van en heeft u hiermee ingestemd?
4. Wat is het uurtarief dat de heer V. vraagt? Wat zijn de maandelijkse kosten voor de heer V? Acht u deze tarieven reëel? Zo ja, kunt u dit toelichten?
5. Acht u het niet onverstandig dat de heer V., die een uitgesproken voorstander is van grootschaligheid, fusie en concentratie van voorzieningen, in het verleden een dergelijk advies heeft uitgebracht over Zeeland en een adviserende rol speelde bij de voormalige Raden van Bestuur van de ziekenhuizen in Goes en Vlissingen, is aangetrokken? Is hij niet een onderdeel van het probleem gezien zijn partijdigheid en het feit dat hij door vele Zeeuwen wordt gezien als ‘de aanstichter van veel ellende’? Zo neen, waarom niet?
6. Is hier niet sprake van een meerdere pettenproblematiek aangezien hij ook zitting heeft in de raad van advies van de Nederlandse Zorgautoriteit die moet adviseren over het al of niet doorgaan van de fusie?
7. Wordt door het aantrekken van de heer V. niet de belangen van de bevolking geschaad die in grote meerderheid tegen fusie is en een volwaardig ziekenhuis op Walcheren wil handhaven? Zo neen, waarom niet? ‘
8. Bent u bereid uw verantwoordelijkheid te nemen, de Raad van Toezicht te verzoeken terug te treden en de bewindvoering tijdelijk over te nemen zodat gewerkt kan worden aan de instandhouding van een volwaardig ziekenhuis in Vlissingen en Goes en waarbij de maatschappelijke behoefte centraal staat en niet de individuele belangen van specialisten en management? Zo neen, waarom niet?

U bent hier