h

Kamervragen SP

11 februari 2009

Kamervragen SP

Vragen van de leden Van Gerven en De Roos (beiden SP) aan de minister van VWS over de fusieplannen van de ziekenhuizen in Goes en Vlissingen

1.Wat is uw reactie op de grote demonstratie voor het behoud van het ziekenhuis Walcheren in Vlissingen waar op een waardige wijze een appel op directie en politiek werd gedaan om een volwaardig ziekenhuis voor Walcheren te behouden?

2.Wat vindt u van de handelwijze van het bestuur van het ziekenhuis dat weigerde in het openbaar een petitie in ontvangst te nemen? Getuigt dit van een goede communicatie met de samenleving?

3.Is naar uw oordeel het ziekenhuis Walcheren vanwege het maatschappelijk belang van goed toegankelijke zorg op menselijke maat en leefbaarheid niet een onmisbaar ziekenhuis (systeemziekenhuis) vergelijkbaar met het ziekenhuis in Lelystad? Zou deze vraag niet bevestigend beantwoord moeten worden in het kader van de kamerbreed aangenomen moties over de maatschappelijke functie en de bereikbaarheid van ziekenhuizen? Zo neen, waarom niet?

4.Hoe is de financiële positie van de ziekenhuizen in Goes en Vlissingen op dit moment vergeleken met de signalen voor de zomer toen gesproken werd over verliezen van 7 miljoen over 2007 en 5 miljoen over 2008? Is de situatie verbeterd dan wel verslechterd? Heeft de directie en de Raad van Toezicht de ziekenhuizen ‘in control’?

5.Is het juist dat de samenwerking met de Oosterscheldeziekenhuizen via ServiZZ heeft geleid tot een negatief resultaat voor het ziekenhuis Walcheren in 2007 terwijl in 2006 nog een positief resultaat werd behaald? Zo ja, hoe beoordeelt u dit? Zo neen, wat is dan de reden van het negatieve resultaat van het ziekenhuis Walcheren?

6.Onderschrijft u de mening van de vakbonden ABVA/KABO en FNV – verwoord tijdens de raadsvergadering in Vlissingen van 29 januari jongstleden- waarbij zij melding maken van vooroorlogse werkverhoudingen waarbij het achtergebleven personeel in Vlissingen ‘zucht, zwoegt en zwijgt’ vanwege de brute ontmanteling van het ziekenhuis in Vlissingen en intimidatie en dientengevolge stellen dat de positie van de Raad van Bestuur en de Raad van Toezicht onhoudbaar is vanwege het ontbreken van enig vertrouwen? Zo neen, waarom niet?

7.Hoe beoordeelt u de positie van de Raden van Bestuur en de Raden van Toezicht van de ziekenhuizen in Vlissingen en Goes gezien de financiële problemen, de signalen over intimidatie van het personeel en de grote maatschappelijke onrust en het ontbreken van maatschappelijk draagvlak voor de fusieplannen en concentratie van voorzieningen in Goes?

8.In hoeverre zijn ze persoonlijk aansprakelijk als de ziekenhuizen failliet zouden gaan?

9.Is er voldoende toezicht van overheidswege op het functioneren van het management van het ziekenhuis? Zo ja, kunt u dit toelichten? Zo neen, welke stappen gaat u ondernemen om adequaat toezicht te borgen?

U bent hier