h

Hans Simons: "Fusie Zeeuwse ziekenhuizen goed voor kwaliteit"

24 februari 2009

Hans Simons: "Fusie Zeeuwse ziekenhuizen goed voor kwaliteit"

Toezichthouders werkten langs elkaar heen bij de beoordeling van de Zeeuwse ziekenhuisfusie, zegt de opgestapte bestuursvoorzitter van het Oosterscheldeziekenhuis.
"Een tweede IJsselmeerziekenhuizen-drama dreigt wanneer de fusie tussen de twee Zeeuwse ziekenhuizen in Goes en Vlissingen niet doorgaat." Dit zegt Hans Simons (61), voormalig PvdA-staatssecretaris Volksgezondheid en tot deze week bestuursvoorzitter van het Oosterscheldeziekenhuis in Goes. Op verzoek van de raden van toezicht stapten hij en zijn collega Rob Zomer van het Ziekenhuis Walcheren in Vlissingen afgelopen maandag op nadat de ondernemingsraad in Vlissingen het vertrouwen in hun directeur had opgezegd.

Waarom zijn de toezichthouders er niet uitgekomen?

‘Daar zit een deel van het probleem. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft al bij de eerste aanvraag laten weten niets te zien in de fusie vanwege het gebrek aan concurrentie. Toen zijn we een ander traject ingeslagen, waarbij we de Inspectie voor de Volksgezondheid hebben gevraagd per medisch specialisme te kijken naar kwaliteit van de zorg. Met dat advies is de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) vervolgens gaan kijken of die kwaliteitsvoordelen bij een fusie opwegen tegen de bezwaren op het gebied van mededinging. Dat advies ligt nu bij de NMa.Klinkt als een ingewikkelde route?

‘We moeten de verhouding tussen de drie verschillende toezichthouders, de NMa, Nza en de Inspectie, nog eens tegen het licht houden. Het toezicht is nu te versnipperd. De een kijkt naar de mededinging, de ander naar kwaliteit en bereikbaarheid. Dat moet je integreren om tot een evenwichtig oordeel te komen. En de vraag is of de uiteindelijke beslissing niet aan de minister van Volksgezondheid hoort te zijn.’

Minister Klink heeft eigenlijk niets te zeggen?

‘De bevoegdheden van de minister zijn beperkt. De beoordeling van de fusie is aan de drie toezichthouders. En je ziet dat dit een eigen leven gaat leiden en tot incidentenpolitiek leidt. Als de Tweede Kamer roept ‘geen schaalvergroting’, dan gaan de seinen op rood.

(Bron: Volkskrant, 22-02-2009 - Uit een interview van verslaggeefster Carlijne Vos met Hans Simons)

Lees het hele artikel op:
http://www.volkskrant.nl/economie/article1152924.ece/
Fusie_Zeeuwse_ziekenhuizen_goed_voor_kwaliteit

U bent hier