h

Wijken voor de rijken

15 april 2007

Wijken voor de rijken

Wijken voor de rijken

“Huurders moeten samenwerken om sloop te voorkomen.”. Zo luidt de boodschap van Remi Poppe tijdens het debat op 13 april. Aan tafel zitten wethouder Verhage-van der Ent, de directeur van l'Escaut de heer Van Beekhuizen , raadslid voor de SP Lian Colijn en Tweede Kamerlid voor de SP Remi Poppe. Onderwerp van debat: de massale sloop van woningen in de sociale huursector.

Wijken voor de rijken

“Huurders moeten samenwerken om sloop te voorkomen.”. Zo luidt de boodschap van Remi Poppe tijdens het debat op 13 april. Aan tafel zitten wethouder Verhage-van der Ent, de directeur van l'Escaut de heer Van Beekhuizen , raadslid voor de SP Lian Colijn en Tweede Kamerlid voor de SP Remi Poppe. Onderwerp van debat: de massale sloop van woningen in de sociale huursector.
Na een inleidend verhaal van Remi Poppe over de landelijke tendens van woningcorporaties om goedkope huurwoningen te slopen gaat het debat van start. Veel huurders vragen zich hetzelfde af: Zijn er na de sloop nog wel voldoende betaalbare woningen? Krijgt men bij verhuizing een gelijkwaardige woning toegewezen? Wat voor woningen worden er gebouwd na de sloop? Wethouder Verhage en directeur Van Beekhuizen geven geen heldere antwoorden.

Er wordt telkens verwezen naar plannen die bij de huurders niet bekend zijn. Uiteindelijk wordt duidelijk dat die plannen op de website van de gemeente staan maar dat de wethouder die best wil toesturen als daar behoefte aan is.
deelnemer aan het debat vraagt de wethouder of zij wil gaan luisteren naar de burger

Gewilde woningen
De sloopafspraken zijn in 2001 vastgelegd in een convenant tussen de woningcorporaties en de gemeente. Omdat er in dat convenant niet duidelijk was vastgelegd welke woningen het betrof zijn er nu prestatieafspraken gemaakt waarin precies wordt aangegeven welke woningen er gesloopt zullen worden en wat er voor in de plaats komt. Bij nieuwbouw komt 50% beschikbaar voor sociale huur, 10% luxe huurwoningen en 40% koopwoningen. De nadruk in de sociale huursector ligt op zorgappartementen omdat daar, volgens onderzoek, de meeste behoefte aan is. De theorie is dat de ouderen die voor een zorgappartement kiezen gezinswoningen achterlaten. Die woningen komen dan beschikbaar voor gezinnen en starters op de woningmarkt. Op de vraag waarom juist de woningen in het centrum, het Middengebied, Pauwenburg en Souburg gesloopt worden komt wederom geen helder antwoord. Van Beekhuizen zegt dat die beslissing is genomen op basis van de mutatiegraad van de woningen, oftewel hoe populair ze zijn. Dat het Middengebied niet de meest geliefde plek is om te wonen wordt erkend, al heeft dit meer te maken met de reputatie van de wijk dan de woningen zelf. De woningen in Souburg daarentegen zijn zeer in trek evenals de flats in Pauwenburg. Die laatste zijn echter niet veilig genoeg en aanpassingen in de vorm van het aanbouwen van een galerij zijn financieel niet haalbaar volgens Van Beekhuizen.

Rustig slapen
Een groot deel van de huidige huurders zullen niet in staat zijn een nieuwbouwwoning te kopen of te huren. Zij moeten “ wijken voor de rijken” volgens Remi Poppe. Hij raadt de huurders aan zich te verenigen in een platform om zo de corporatie te dwingen hen te erkennen als serieuze gesprekspartner. Alleen op die manier kunnen de sloopplannen worden tegengehouden.
In een moment van helderheid ziet Van Beekhuizen het licht. Op de vraag wat er gebeurd als iemand weigert zijn woning te verlaten geeft hij het volgende antwoord: “Die woning kunnen we niet slopen als de bewoner er nog woont”. In de zaal wordt lacherig gereageerd. Gelukkig, de bewoners kunnen met een gerust hart gaan slapen. De slopers staan niet plotseling voor de deur. Maar eruit zullen ze, dat is wel zeker. Lian Colijn krijgt de vraag of de gemeenteraad de plannen nog kan tegenhouden. Zij legt uit dat aan de afspraken niets meer veranderd kan worden, de raad mag alleen nog ja of nee zeggen. De SP zal zeker tegenstemmen. De verwachting is echter dat een merendeel van de raad met de plannen zal instemmen. Bij een duidelijk nee wordt namelijk het convenant uit 2001 weer van kracht. De uitkomst wordt door een huurder krachtig samengevat: “We schieten er dus geen bal mee op!” De SP zal zich hier echter niet zomaar bij neerleggen en blijft, samen met de huurders, strijden voor het behoud van de sociale huurwoningen in Vlissingen.

door: Carolina Groen

U bent hier