h

Thuisbevallingen nog niet geschrapt

19 december 2006

Thuisbevallingen nog niet geschrapt

DEN HAAG - Minister Hoogervorst (VVD, Volksgezondheid, Welzijn en Sport) streeft ernaar de mogelijkheid van thuisbevallingen op Walcheren te handhaven. Dat schrijft hij aan de Tweede Kamer, in antwoord op vragen van SP-Kamerlid Kant. Zij is nog niet gerustgesteld, net zo min als haar CDA-collega Omtzigt.

Volgens Hoogervorst is het bericht dat op Walcheren straks geen thuisbevallingen meer mogelijk zijn voorbarig. De Oosterscheldeziekenhuizen en het Ziekenhuis Walcheren onderzoeken de concentratie van de klinische kinderafdeling in Goes.

Uitgangspunt is dat thuisbevallingen mogelijk blijven. Of de bereikbaarheid van de zorg op Walcheren in gevaar komt, kan Hoogervorst niet zeggen. Hij wijst erop dat hij een organisatie kan dwingen de noodzakelijke zorg te bieden als niet wordt voldaan aan een bereikbaarheidsnorm van 45 minuten. Directeur Simons van de Oosterscheldeziekenhuizen gaf vorige week aan dat dit voor Noord- Walcheren moeilijk wordt. Volgens hem zou het hooguit 75 gevallen betreffen waarbij het niet lukt. ,,Het gaat niet om de aantallen’’, zegt Kant, ,,maar om het feit dat de norm niet gehaald wordt.’’ Ze wil in het debat over de zorgbegroting op 18 januari met een motie komen. Het gaat om een aanscherping van de Kameruitspraak dat de bereikbaarheidsnorm 30 minuten moet zijn. Sluiting of concentratie van ziekenhuisafdelingen moeten worden verboden als die norm niet wordt gehaald. Omtzigt zegt nog alle reden te hebben om de minister hierover te bevragen.

door Ernst Jan Rozendaal {PZC}

U bent hier