h

Kamer vraagt garantie thuisbevallen op Walcheren

13 december 2006

Kamer vraagt garantie thuisbevallen op Walcheren

DEN HAAG - De Tweede Kamer wil dat minister Hoogervorst (VVD, Volksgezondheid, Welzijn en Sport) de mogelijkheid van thuis bevallen op Walcheren garandeert. Desnoods moet hij het Ziekenhuis Walcheren en de Oosterscheldeziekenhuizen daartoe dwingen.

CDA, SP en PvdA maken zich grote zorgen over de voorgenomen concentratie van kinderartsen en gynaecologen in Goes. De verloskundigen op Walcheren hebben aangegeven thuisbevallingen onverantwoord te vinden als niet langer 24 uur per dag een vrouwen- en kinderarts aanwezig is in Vlissingen.
CDA-Kamerlid Omtzigt gaat Hoogervorst vandaag vragen een stokje te steken voor het plan van de ziekenhuizen in Vlissingen en Goes, die een samenwerkingsverband nastreven onder de naam Ziekenhuis Zeeland. Als de minister morgen niet toezegt dat thuisbevallingen op Walcheren mogelijk blijven, volgt meteen een motie waarin hem dat wordt opgedragen. SP en PvdA zullen deze steunen.
De betaalbaarheid en de bereikbaarheid van de zorg zijn in het geding, aldus Omtzigt. Bevallingen in het ziekenhuis zijn duurder dan thuisbevallingen. Op Walcheren komen jaarlijks 300 tot 360 kinderen thuis ter wereld. ,,Op een sneaky manier wordt nu geprobeerd die bevallingen in het ziekenhuis te laten plaatsvinden’’, zegt Omtzigt.
Hij wil dat de minister zo nodig met een beroep op de Wet Toelating Zorginstellingen (WTZi) een aanwijzing geeft. Dat is een zwaar, weinig gebruikt dwangmiddel. Omtzigt: ,,Op grond van de WTZi kan de minister voorwaarden stellen aan de bereikbaarheid van de zorg. Dat is cruciaal in gebieden als Zeeland, waar ziekenhuizen automatisch een monopolie en dus een machtspositie hebben. Wij willen geen minister die zich dagelijks met de zorg bemoeit, maar als het nodig is, moet hij wel een aanwijzing durven geven. Dit is een goede test.
Dat niet in alle regio’s altijd thuisbevallingen mogelijk zijn, snapt Omtzigt ook wel. ,,Maar we hebben het hier over veruit het dichtstbevolkte deel van Zeeland. Daar moet het kunnen.”
SP-Kamerlid Kant wil nog een stap verder gaan. Zij overweegt een motie waarin een ’fusie’ van de Zeeuwse ziekenhuizen wordt verboden, ’en dus de afbraak van de basiszorg’. Ze zal hoe dan ook een eventuele motie van Omtzigt steunen. Dat laatste geldt ook voor de PvdA. ,,We staan positief tegenover het voorstel van Omtzigt’’, verklaart PvdA-Kamerlid Van der Veen. Dat betekent dat een ruime Kamermeerderheid zich sterk maakt voor het behoud van de thuisbevallingen op Walcheren.

U bent hier