h

HKPD verhuist zo snel mogelijk

22 december 2006

HKPD verhuist zo snel mogelijk

VLISSINGEN - Geen excuses, geen nieuwe verhuisdatum, geen tijdelijke mobiele verslaafdenopvang. Omwonenden van het huiskamerproject voor drugsgebruikers (HKPD) in Vlissingen krijgen van de gemeente alleen de toezegging dat het HKPD ’zo snel mogelijk’ zal vertrekken.

De gemeenteraad heeft gisteren een motie van het CDA aangenomen die het college opdraagt een nieuwe locatie te zoeken voor het HKPD en het zo snel als mogelijk naar de nieuwe plek te laten verhuizen. Concretere toezeggingen zaten er niet in voor de bewoners van de Coosje Buskenstraat.

Pleidooien om het HKPD al op 31 maart (LPV) of in juli (PSR) te sluiten, haalden het niet.

Het voorstel van GroenLinks om de verslaafdenopvang in de Coosje Buskenstraat te laten zitten trouwens ook niet. Alleen de SP en Progressief Ondernemend Vlissingen (van koffieshophouder G. Aarden) steunden een langer verblijf op de huidige plek.

Het HKPD moet in ieder geval weg uit de Coosje Buskenstraat, vindt de raad. Dat is de omwonenden beloofd en belofte maakt schuld.

De buurt herinnerde de gemeente gisteravond nogmaals aan de beloofde datum van 1 mei 2006. Dat is niet gelukt waardoor zij langer lijden onder de overlast die de verslaafden veroorzaken.

Goede gronden

Daarom, stelde de VVD, zijn schriftelijke excuses van de gemeente aan de buurtbewoners op zijn plaats. Verantwoordelijk wethouder E. Walrave weigerde die te geven. ,,Hoe kan ik dat nou doen als de reden is een bijstelling van het beleid op basis van goede gronden?’’

De verhuizing is uitgesteld omdat er bij nader inzien geen nieuw centrum voor verslavingszorg in Vlissingen komt omdat daarvoor geen belangstelling bestaat bij de betrokken instellingen. Walrave herhaalde wel dat zij het ’vervelend’ vindt dat het HKPD later weggaat dan is beloofd.

Maar of dat te maken heeft met het afblazen van het centrum voor verslavingszorg, waagde zij te betwijfelen. Vermoedelijk zou 1 mei hoe dan ook niet gehaald zijn vanwege bezwarenprocedures tegen de geplande locatie aan de President Rooseveltlaan, vermoedde zij.

Geen excuses dus, en ook geen nieuwe datum voor de verhuizing.

,,U kunt wel dapper data gaan noemen, maar doe dat alsjeblieft niet’’, waarschuwde Walrave de raad. ,,Als je die weer niet haalt, ontstaat opnieuw onrust.’’

Buurtbewoners pleitten nogmaals voor een mobiel opvangcentrum als tussenoplossing overgang van de huidige naar de definitieve nieuwe plek. De LPV ondersteunde dat met een motie, maar die werd door een meerderheid afgewezen.

De raad toon de begrip voor de omwonenden, maar weigerde de zorgplicht voor de verslaafden daaronder te laten lijden.

door Maurits Sep {PZC}

U bent hier