h

Afstand tot ziekenhuis is keus patiënt

13 december 2006

Afstand tot ziekenhuis is keus patiënt

GOES - Het is de vrije keuze van de patiënt of die het risico wil nemen op afstand van het ziekenhuis te wonen en te bevallen. De concentratie van acute en specialistische zorg op een ziekenhuislocatie legt grotere verantwoordelijkheid bij de zorgpartners, zoals ambulances en huisartsen.

Die moeten zich bezinnen op aanvullende deskundigheid en capaciteit. Dat maakten de directeuren van de samenwerkingsziekenhuizen uit Vlissingen en Goes gisteren duidelijk op een publieksbijeenkomst in Goes die patiëntenplatform Het Klaverblad belegd had.

„Als je in Renesse gaat wonen, ben je lang onderweg naar het ziekenhuis. Daar kies je voor“, stelde H. Simons. De ziekenhuizen doen dit niet uit luxe maar uit noodzaak, pleitte hij. „Er zijn verworvenheden die mensen los moeten laten en waar niet meer op gerekend mag worden. Zoals een complete intensive care elke van onze onze vijf locaties.“

Hoewel hij ontkent dat er geheide geplannen bestaan over de concentratie van kinder- en bevallingszorg en de acute zorg in Goes en de kankerzorg in Vlissingen, overtuigen kon hij niet.

Concentratie blijkt voor de meeste mensen aannemelijk voor specialistische behandeling van zieke kinderen, bij kanker in acuut levensbedreigende toestanden. Dat zulks ook ’huiselijke’ zorg als bij bevallingen beperkt is dat niet.

Dominant in de discussie was het aanstaand verlies van de Vlissingse achterwacht van vrouwen- en kinderartsen na 17.00 uur en in de weekeinden. Dat dwingt de Walcherse verloskundigen en verloskundige huisartsen tot een keuze die ze niet willen maken: neen zeggen tegen een vrouw die toch in haar Walcherse huis wil bevallen. „Wij kunnen die verantwoording niet nemen,“ zei verloskundige H. Hament. „Wat moet ik met een pasgeborene in Middelburg met een ademstilstand? Tussen mijn alarmmelding en de eerste specialistische handeling mag volgens de wet 45 minuten zitten.“

De Zeeuwse ambulancezorg is niet voldoende berekend op die zorg, stelde Hament. „Ze trekken me mee de ambulance in. Maar ik kan niet weg uit mijn werkgebied. Dan moeten er meer verloskundigen per nacht dienst hebben.“

Gevolgen

Een gisteravond ingestelde werkgroep van met huisartsen en verloskundigen gaat met de ziekenhuizen bezien wat de gevolgen van de concentratie worden voor met name de noordrand van Walcheren. Van daaruit is bij nood de aanrijtijd naar Goes te lang. L. Holty van de Clientenraad van het Goese ziekenhuis pleitte voor zorgvernieuwende oplossingen. „Ik denk dat veel mensen blij zijn met een geboortecentrum. Je moet een traditionele aanpak van je beroep los kunnen laten.“

De Bevelandse Socialistische Partij in oprichting wilden weten of er Zeeuwse minima afzien van medische zorg als die op duurdere reisafstand ligt. M. Vermeer van het Klaverblad zei daar niet van te weten.

door Claudia Sondervan {PZC}

U bent hier