h

SP-Kamerleden op de fiets voor een beter klimaat

3 november 2006

SP-Kamerleden op de fiets voor een beter klimaat

SP-Kamerleden fietsen 2, 3 en 4 november mee met de landelijke klimaatcampagne ‘de Groene Draad’. Ze leggen in een estafette de route af van Hilversum naar Cadzand, met onder meer de bekende SP raketfiets.

Op zaterdag 4-11-2006 fietsen Zeeuwse SP kandidaten mee:

Zierikzee-Schelphoek, 10.30-11.10 uur, Jurgen Vos regio kandidaat Middelburg
Schelphoek-Neeltje Jans, 11.10-12.00 uur, Jurgen Vos
Neeltje Jans-Vrouwenpolder, 12.00-12.40 uur, Gertjan Bouterse regio kandidaat Middelburg
Vrouwenpolder-Westkapelle, 12.40-13.30 uur, Gertjan Bouterse
Westkapelle-Vlissingen, 13.30-14.30 uur, Ger van Unen regio kandidaat Middelburg
Vlissingen, 14.30 uur, Trix de Roos-Consemulder regio kandidaat Middelburg
Bootovertocht Vlissingen-Breskens, Ger van Unen
Breskens-Cadzand, 15.30-14.30 uur, Fons Luijben nr 18 (landelijke lijst)

Lopend en fietsend wordt een enorme haspel met groene draad afgerold. Na drie dagen ligt de draad door heel Nederland, om te laten zien tot waar de Noordzee zou komen zonder duinen en dijken. Agnes Kant zal 2 november samen met staatssecretaris Pieter van Geel van Milieu de aftrap verzorgen. SP-Milieuwoordvoerster Krista van Velzen zal later die middag, tussen Schoonhoven en Kinderdijk, de fiets overnemen.
De SP wil dat we in Nederland meer doen om klimaatverandering tegen te gaan. Daarvoor moet veel meer gebeuren dan wat het kabinet Balkenende tot nu toe heeft gedaan. Door milieuvriendelijk handelen te belonen en vervuilers meer te laten betalen kunnen we de uitstoot van CO2 drastisch beperken. "Laten we bedrijven stimuleren om ieder jaar weer minder CO2 uit te stoten," zegt SP-Kamerlid Krista van Velzen. “Als we leren te besparen op autobrandstof en elektrische apparaten, op de verwarming van huizen en kantoren en op het brandstofverbruik kunnen we landelijk minstens 2% energie besparen per jaar.”
De SP wil stevig investeren in hernieuwbare energie. In wind- en zonne-energie, biobrandstoffen en andere vormen van schone energie. Kernenergie is geen optie, want dat levert nog steeds voor duizenden jaren aan gevaarlijk radioactief afval op.
Energiebedrijven moeten een groter deel van hun energieleverantie verduurzamen. De overgang naar een duurzame productie stimuleren we met een fonds dat we bekostigen uit de aardgasopbrengsten. Onlangs afgeschafte subsidies voor duurzame en milieubesparende investeringen worden weer in ere hersteld. Het belastingstelsel wordt vergroend. Er moet meer geïnvesteerd worden in de versterking van de kust en dijken. En last but not least: de SP wil weer een echte minister voor milieu.
Van Velzen: “Klimaatverandering tegengaan is natuurlijk niet alleen een zaak voor ‘de politiek’ maar ook een uitdaging die iedereen aan moet gaan. Bijvoorbeeld door zelf bewuster met energie om te gaan, door spaarlampen te gebruiken, de tv niet steeds op 'stand by' te houden, door de verwarming laag te draaien als je niet thuis bent en door wat vaker de fiets te pakken. Dat is niet alleen goed voor het klimaat, maar ook voor je portemonnee.”
De actie is in het kader van de ‘HIER’-campagne ontwikkeld door de Provinciale Milieufederaties in samenwerking met Greenpeace, Milieudefensie, Stichting Natuur en Milieu, Natuurmonumenten, het Wereld Natuur Fonds, IVN, De Landschappen, Stichting ARK en Vogelbescherming Nederland.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Patrick van Lunteren (SP fractiemedewerker Milieu) via 06 46270044.

De Groene Draad

U bent hier