h

Illegale kamerverhuur ontdekt

9 november 2006

Illegale kamerverhuur ontdekt

VLISSINGEN - Op de Singel en in de Paul Krugerstraat in Vlissingen heeft de gemeente dinsdagavond bij een controle van 22 panden twee gevallen van illegale kamerverhuur ontdekt.

Klachten van bewoners van de Rooie Buurt over overlast door kamerverhuur hebben in Vlissingen de afgelopen tijd geleid tot commotie. Bewoners vonden dat de gemeente paal en perk aan de verhuur moest stellen. Dat deed ze met een verordening die deze week gereed kwam. Raadsleden drongen er bij het stadsbestuur op aan om vooral ook controles uit te voeren.

Dat deed de gemeente dinsdagavond op de Singel en in de Paul Krugerstraat samen met Sociale Dienst Walcheren en de Vreemdelingenpolitie. Het team bezocht 22 panden, waarvan er voor twee geen vergunning voor kamerverhuur was. Bovendien bleken in acht panden mensen te wonen van wie de persoonsgegevens niet overeen kwamen met die in het bevolkingsregister. Eén eigenaar krijgt een aanschrijving over de staat van zijn huis en tuin.

Een succesvolle controle, concludeert burgemeester A. van Dok. „Gelukkig zijn er geen ernstige zaken uitgekomen. We gaan dit soort acties vaker houden, als er aanwijzingen zijn dat een pand verkeerd wordt bewoond. Soms kondigen we de controles aan met een berichtje in De Faam, zoals we nu ook hadden gedaan. Soms gaan we zonder iets te zeggen. Zo kwam vorig jaar onze controle in de Scheldestraat als een donderslag bij heldere hemel. Dat had wél resultaat. We hebben de bewoners daar onlangs nog een brief gestuurd met de vraag of ze nog eens met ons wilden praten over de problemen. Daar kregen we maar twee reacties op: voor de ene hoefde dat niet en de ander was tevreden over de situatie, zoals die nu is. Het is daar kennelijk niet meer nodig om op te treden.“

In de Scheldestraat ging de gemeente ook niet alleen, maar samen met andere instanties. Dat heet in Vlissingen het Probleem Interventie Team. Dat werkt, betoogt de burgemeester. „In Sterkenburg bijvoorbeeld heeft dat geleid tot een pleintje, speciaal voor jongeren. In zo’n team komen regels, sancties en mensen samen. Je treedt niet in volgorde op, maar gelijktijdig. Bovendien worden eventuele maatregelen meteen getroffen.“

De huiseigenaren, die dinsdag werden ’betrapt’ op illegale kamerverhuur moeten alsnog een vergunning aanvragen. Die toetst de gemeente vervolgens aan de nieuwe huisvestingsverordening, die het voor huisjesmelkers lastiger maakt om kamers te verhuren.

In één postcodegebied mag niet langer meer dan tien procent van de woningen voor kamerverhuur zijn. Bovendien moet voortaan tussen twee ’ huurpanden’ tenminste één ’gewoon huis’ staan.

door Wendy van den Hurk {PZC}

Een tiende is genoeg

U bent hier