h

Vragen SP Fractie raadsvoorstel centrum voor sociale verslavingszorg

8 september 2006

Vragen SP Fractie raadsvoorstel centrum voor sociale verslavingszorg

Vragen van de SP-fractie over raadsvoorstel Centrum voor Sociale Verslavingszorg:
Waarom moesten wij uit de PZC van 30 augustus iets vernemen over een nota m.b.t. het HKPD, dit terwijl de raadsleden deze nota pas op 31 augustus per mail kregen?

Woensdag 6 september lezen wij (wederom in de PZC) dat er op dinsdag een voorlichtingsavond voor de omwonenden van het HKPD is geweest. Waarom zijn wij raadsleden hiervoor niet uitgenodigd cq niet op de hoogte gesteld?

Wij zouden graag van het college willen weten of dit de normale gang van zaken wordt.
Fractie SP

Hieronder staat de reactie van de wethouder:
Op de vragen van de SP legt zij uit dat er is gewerkt met een grote tijdsdruk. Het voorstel had eerst bij de raad moeten zijn en dan bij de krant. De raad had uitgenodigd moeten worden maar het college nodigt uit. N.a.v. hiervan zegt een van de raadsleden dat in de vorige raadsperiode er een afspraak is gemaakt dat als het college bewoners uitgenodigd de raadsleden dan ook een uitnodiging krijgen.

Gevraagd wordt naar:
Wie zijn de ketenpartners;
Kunnen de beloftes die gedaan worden worden vastgelegd in het raadsvoorstel;
Is het zo dat de nieuwe functies betaald worden uit de rijksbijdrageregeling;
Is het IVO-onderzoek beschikbaar
Wat zijn de resultaten tot nu toe;
Wat is de oplossing voor HKPD, gebruikers en omwonenden;
Kan het HKPD zich vinden in overleg met Emergis;
Is er een alternatief als beide locaties niet doorgaan;
Wat zijn de nieuwe inzichten;
Zijn er nog veel overleggen geweest van de stuurgroep;
Is er ook inzicht in andere manieren van werken bij het HKPD;
Wat verwacht de wethouder van de raad;
Wordt het raadsvoorstel aangepast met een andere omschrijving bij evaluatie; benoeming van ketenpartners en adviseurs; beoogd resultaat en planning met financiële onderbouwing;
Gaat er nog iets gebeuren aan het pand in de C. Buskenstraat als het HKPD daar blijft;
Worden de uitspraken nu vastgelegd in het raadsbesluit.

De wethouder antwoordt dat:
Tot de ketenpartners behoren HKPD, Emergis, DOOR, Witte Huis, GGD en SDW;
De teksten van het raadsvoorstel en het raadsbesluit worden aangepast, er heeft overleg plaatsgevonden met het HKPD. Ook de beloftes die zijn gedaan worden opgenomen in het raadsvoorstel en raadsbesluit.
Voor de nieuwe functies wordt naar financiering gezocht, ook extern. Dit gaat onderdeel uitmaken van het raadsvoorstel en de raad maakt daarna de keuzes.
Het IVO-onderzoek is beschikbaar maar het werk aan het raadsvoorstel en aan de ontwikkelingen daarvoor heeft voorrang.
Er moet helderheid komen over het traject dat gevolgd moet worden voor HKPD en bewoners.
De ketenpartners moeten geconfronteerd worden met hun verschillende opvattingen nadat er op een-op-een basis met hen is gesproken.
De gebruikersruimte is er gekomen. De Kom spreekt niet meer met de gemeente maar zij zijn weer uitgenodigd voor een gesprek. Er is geen enkele reden om de gebruikersruimte nu te sluiten.
In het land zijn pilots waarmee de methadonvertrekking wordt losgemaakt van de verslavingszorg. Dit moet nu ook voor Vlissingen worden onderzocht. In Terneuzen loopt de methadonverstrekking via het ziekenhuis.
Tot februari 2006 had de stuurgroep regelmatig overleg. Nu is de afdeling aan zet, wat gaat het kosten en welke functies komen er. Dan kan de vrijstellingsprocedure ruimtelijke ordening starten. In de tussentijd deden andere organisaties een aanbod en gaven de scheiding van functies aan.
Het HKPD staat met beide voeten op de grond en weet als geen ander dat een andere manier van werken nodig kan zijn.
Het voorstel dat er nu ligt is een tussenstap op de ingezette koers. In december 2006 ligt er een raadsvoorstel waarin de mogelijke functies en mogelijke scheiding van functies is beschreven. Ook is dan de inzet van de Pres. Rooseveltlaan bekend. De primaire opdracht is een nieuwe verslavingszorg neer te zetten. De ruimtelijke ordeningsprocedure, de ketenpartners, het beoogd resultaat inclusief een planning en financiële onderbouwing wordt opgenomen in het raadsvoorstel.
Als het HKPD langer in de C. Buskenstraat blijft zal gekeken worden met de stuurgroep naar de staat van het pand. Er zijn al provisorische ingrepen gedaan. Het is wel al jaren een slecht pand.

De commissie concludeert dat het raadsvoorstel moet worden aangepast en dan naar de raadsvergadering kan. Dan kan er in de raad een besluit worden genomen waar het college aan kan worden gehouden.

U bent hier