h

Acties voor Hooshyar gaan door ondanks einde hongerstaking

23 januari 2006

Acties voor Hooshyar gaan door ondanks einde hongerstaking

door Selma Osman {PZC}
MIDDELBURG - Zijn hongerstaking is gestopt, maar de steunbetuigingen voor de Iraanse asielzoeker Mehdi Hooshyar gaan door.

Zaterdag kreeg burgemeester A. van Dok - van Weele van Vlissingen tijdens een actiebijeenkomst voor Hooshyar in Middelburg 105 handtekeningen aangeboden namens een vertegenwoordiger van de Evangelische Omroep, afdeling Veere.

Van Dok beloofde de handtekeningen snel naar minister Verdonk van Vreemdelingenzaken te sturen. Het aantal kan nog flink groeien, want in diverse kerken in Zeeland lagen gisteren handtekeningenlijsten klaar om getekend te worden. De Vlissingse burgemeester gaf aan dat haast is geboden om de handtekeningen in Den Haag te krijgen, omdat de minister aan het overwegen is wat ze met de asielprocedure van Hooshyar zal doen. Namens de Vlissingse gemeenteraad heeft Van Dok de minister in december verzocht om Hooshyar te beschouwen als schrijnend geval. Daarop is nog geen antwoord gekomen.

Ze kreeg vrijdagavond een telefoontje van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) dat Hooshyar terugkwam naar Vlissingen. Van Dok gaf aan dat ze zal proberen zo veel mogelijk te bemiddelen. Pas achteraf wil ze uitleggen wat ze voor Hooshyar heeft gedaan. „Dat is nu niet goed voor de zaak.“

Het Vlissingse SP-raadslid T. de Roos riep op alert te zijn zo lang niet duidelijk is op welke gronden Mehdi zijn hongerstaking heeft beëindigd. „Wat zijn nu de gevolgen? Laten ze hem verder aansterken om hem later alsnog uit te zetten? Mijn vertrouwen in deze minister is nul-komma-nul.“

A. Soplantila van GroenLinks deelt die zorg. Hij heeft de handelswijze van de IND en het ministerie in andere hongerstakingsgevallen gevolgd. „De IND en het ministerie willen vanuit een hongerstakingsituatie geen besluit nemen. Ze benaderen je als ze denken dat het misgaat. Want er is in Nederland nog geen hongerstaker om het leven gekomen. Ze doen vage mondelinge toezeggingen. Nu volgt een periode van onzekerheid en dan komen ze met hun uitslag“, voorspelde hij.

Bedenkingen

M. Karamzadeh van het platform ’Red Mehdi’ moest toegeven dat hij ook zijn bedenkingen had, toen hij hoorde dat de hongerstaking was beëindigd. „Maar aan de ene kant was ik blij dat Mehdi de schade kon beperken.“ Het platform heft zich in ieder geval niet op tot Mehdi een veilige haven heeft bereikt, liet Karamzadeh weten.

Toespraak Trix de Roos-Consemulder voor Platform Red Mehdi
Kamervragen over hongerstaker
SP Vlissingen ondersteunt Platform Red Mehdi

U bent hier